MEDIA PANAS

Anxiety di Tempat Kerja: Cara Mengatasi Kembali Ke Pejabat

Dengan berita pejabat bakal dibuka semula secara rasmi dan ada juga yang sudah beroperasi seperti sediakala, ramai di antara kita mungkin mengalami apa yang diistilahkan oleh sesetengah pakar sebagai kebimbangan di tempat kerja. Sememangnya, selepas kerja dari rumah baru-baru ini, kembali bekerja mungkin sesuatu yang membimbangkan, sama ada ancaman Covid yang berterusan atau hanya reaksi terhadap perubahan, dengan kebanyakan kita telah berehat dengan baik dan benar-benar santai dalam kehidupan dengan pakaian sukan. Anda mungkin bimbang tentang kehilangan fleksibiliti dan kebebasan yang anda nikmati, malah keselesaan rumah seperti tidak berkongsi tandas dengan aliran orang yang tetap. Berita baiknya ialah anda tidak bersendirian. Lebih baik lagi: terdapat cara untuk membantu. Di sini, pakar kesihatan mental terkemuka berkongsi strategi mengatasi mereka.

Image may contain: Human, Person, Clothing, Apparel, Sleeve, Home Decor, and Finger

Main menentang trend “Saya lebih suka berada di dalam bilik tidur saya” dan mula menikmatinya. Pakai baju kegemaran anda, layan diri anda dengan potongan rambut baharu dan tempah makan tengah hari dengan rakan sekerja yang membuat anda ketawa.

Fokus pada kreativiti dan kerjasama

Asingkan mesyuarat projek yang membosankan kepada panggilan video dan gunakan masa pejabat anda untuk meneroka idea baharu dengan rakan sekerja. Tingkatkan kemahiran kerjasama anda dalam bengkel dengan orang sebenar; tutup ruang dinding dengan idea gila untuk memulakan pemikiran baru. Pemimpin perniagaan telah memberitahu kami bahawa mereka mahukan lebih banyak inovasi – mari berikan kepada mereka.

Berfikiran Kedepan

Kami semua melakukan yang terbaik apabila kami bermain mengikut kekuatan kami, jadi sasarkan untuk meluangkan lebih banyak masa anda kepada perkara yang anda lakukan dengan baik. Susun semula kerja anda, berikan lebih banyak tugas, tukar tugas – rakan sekerja anda mungkin menyukai perkara yang anda benci. Anda akan lebih bahagia, lebih produktif dan kurang tertekan – apa yang tidak boleh dicintai?

Tanya soalan dan kongsi kebimbangan anda

Jika terdapat unsur-unsur kembali bekerja yang anda keliru atau aspek yang kelihatan samar-samar atau tidak praktikal, minta butirannya. Senario kes terburuk, perbualan ini membantu menghilangkan ketakutan terhadap perkara yang tidak diketahui yang selalunya boleh menjadi punca tekanan yang hebat itu sendiri.

Rancang cara untuk mengintegrasikan mengikut kadar anda sendiri

Jika ada kemungkinan untuk kembali ke pejabat, itu boleh membantu menguruskan kebimbangan yang mungkin mengiringi perubahan alam sekitar secara tiba-tiba. Kenal pasti bahagian pemulangan bekerja yang paling mencabar dan, jika perlu, nyatakan dengan jelas supaya anda boleh membuat kes yang menarik untuk pulangan secara beransur-ansur dan bukannya mengejut.

Amalkan rutin lama lebih awal

Ia boleh menjadi sukar untuk kembali ke rutin harian lama setelah sekian lama bekerja dari rumah. Perasaan teratur dan lebih mengawal aktiviti harian sering membantu mengurangkan beberapa tekanan yang berkaitan dengan perkara yang tidak diketahui atau tidak dikenali. Anda boleh berlatih rutin sebelum pulang ke pejabat, seperti menetapkan penggera pagi atau berlatih perjalanan ke tempat kerja. Akibatnya, anda tidak melakukan semuanya serentak pada hari pertama.

Image may contain: Furniture, Human, Person, Natasha Poly, Clothing, and Apparel

dalam-dalam beberapa kali, dan mengingati masa-masa apabila anda berasa terbaik. Apa yang awak buat? Apakah yang membantu anda untuk menjadi yang terbaik? Semasa anda menjalani hari anda, semak diri anda untuk melihat perasaan anda dan sebabnya.

Bersikap tegas mengenai keperluan anda

Sebagai contoh, anda mungkin bimbang bahawa berjumpa dengan rakan sekerja anda meningkatkan kemungkinan anda dijangkiti Covid. Adalah penting untuk mengakui ketakutan ini dan tidak memukul diri sendiri kerana merasa seperti itu, terutamanya jika orang lain kelihatan lebih santai tentang perkara ini. Amalkan tingkah laku yang meningkatkan perasaan selamat anda, walaupun orang lain tidak berbuat demikian. Ingatkan diri anda bahawa ini adalah hak anda. Bersikap tegas jika orang lain melanggar batas keselamatan anda. Anda juga boleh membincangkan kebimbangan anda dengan pengurus barisan anda untuk menentukan strategi yang boleh diguna pakai oleh seluruh pasukan.

Menggabungkan keselesaan rumah

Renungkan aspek bekerja dari rumah yang anda gemari dan aspek yang kurang berfaedah. Cari cara untuk memasukkan perkara positif dan meminimumkan aspek negatif bekerja dari rumah apabila anda kembali ke tempat kerja. Anda mungkin menikmati fleksibiliti menstrukturkan hari anda untuk meluangkan masa bersenam, makan malam bersama keluarga, membaca, melakukan kerja-kerja dan sebagainya. Tentukan cara anda boleh membina sebahagian daripada ini ke tempat kerja. Sebagai contoh, rancang agenda anda untuk memberi diri anda blok masa tertumpu apabila anda tidak akan diganggu dan masukkan rehat yang membolehkan anda melakukan aktiviti bukan kerja. Gunakan masa berulang-alik untuk beralih secara mental dan juga fizikal dari satu persekitaran ke persekitaran yang lain.

Fokus pada hubungan anda

Sejak penutupan pertama kami, terdapat gelombang keghairahan di sebalik pembinaan hubungan psikologi yang “selamat” di tempat kerja, tempat di mana kami boleh bercakap tanpa rasa takut akan tindakan balas. Naiki gelombang ini dengan memberitahu mereka yang anda terlepas bahawa anda telah merindui mereka.

Urus tenaga anda dengan berhati-hati

Perjalanan boleh meletihkan secara fizikal dan mengejar dan berinteraksi dengan orang ramai boleh menyusut serta meningkatkan tahap tenaga apabila kita tidak biasa juga. Jadi pastikan anda mengekalkan rizab tenaga fizikal anda tinggi dengan tidur yang cukup, makan dengan baik dan minum banyak air. Kekalkan tenaga emosi dengan tidak menjejalkan diari anda dengan mesyuarat, tetapi tempah masa untuk bersendirian, untuk merancang, mengatur dan mengecas semula bateri anda.

Menetapkan matlamat

Tetapkan beberapa matlamat baharu untuk memberikan rasa segar kepada apa yang mungkin terasa seperti mengambil langkah ke belakang ke masa lalu. Anda mungkin termasuk cara anda memanfaatkan masa berulang-alik anda, perhubungan baharu yang ingin anda jalin, kemahiran baharu yang ingin anda kembangkan, pengalaman baharu yang anda ingin miliki atau cara anda mengekalkan keseimbangan kehidupan kerja anda sudah biasa. Tuliskan matlamat pilihan anda dan beberapa idea tentang bagaimana anda akan mencapainya. Kongsi matlamat anda dengan seseorang yang anda ingin bekerjasama dengan lebih rapat dan minta nasihat dan nasihat mereka. Meminta bantuan ialah cara terbaik untuk membina hubungan yang boleh dipercayai.

Bina semula hubungan teras anda

Hubungan teras kami adalah yang memastikan kami terus maju, dan ia tidak berbeza di tempat kerja. Fikirkan tentang hubungan anda sebagai “ikatan, merapatkan dan menghubungkan”. Ikatan adalah ikatan yang menghubungkan rakan sepasukan bersama. Merapatkan menghubungkan orang daripada pasukan yang berbeza. Pautan ialah hubungan anda dengan pemimpin, ketua bahagian, dsb. Kami memerlukan hubungan sosial yang kukuh dalam setiap kategori ini untuk berjaya di tempat kerja.

Mencapai keseimbangan yang betul

Sesetengah orang mungkin tertekan untuk kembali ke pejabat, sementara yang lain bimbang untuk kembali. Setiap orang mempunyai tahap keselesaan yang berbeza, jadi berbelas kasihan dengan diri sendiri dan orang lain. Jujurlah dengan diri sendiri juga – jika anda perlu mengambil lebih banyak masa sebelum pulang, bekerja dari rumah selama beberapa hari seminggu sebelum membuat peralihan penuh.

Renungkan apa yang telah anda hilang (dan peroleh)

Ia telah menjadi wabak yang lama, dan kami telah memperoleh beberapa tabiat baharu sepanjang perjalanan. Luangkan masa untuk merenung perkara yang telah anda hilang dan ingin kembali, serta perkara yang telah anda peroleh dan ingin teruskan. Kita tidak boleh berpura-pura bahawa kita boleh kembali seperti dahulu, tetapi kita boleh memanfaatkannya sebaik mungkin untuk pengalaman kerja yang lebih baik.

Leave a Reply

%d bloggers like this: