MEDIA PANAS

Dr Izzar Bagi Tips Penjagaan Untuk HFMD

Tahun ini, kita dikejutkan dengan wabak HFMD yang banyak menjangkiti kanak-kanak. Penyakit tangan, kaki dan mulut (HFMD) merupakan jangkitan virus yang menyebabkan ruam pada tangan dan kaki, serta di dalam atau di sekeliling mulut.

Kes HFMD dikatakan telah meningkat dengan jumlah 47,209 dikesan sejak awal tahun dan menurut Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah, ini adalah peningkatan 20 kali ganda jumlah kes dalam tempoh yang sama tahun lepas.

Sebagai ibu bapa, perkara ini amat merisaukan kerana wabak ini boleh mengganggu selera makan anak-anak dan membuatkan anak-anak rasa tidak selesa.

Disebabkan itu, ibu bapa menjadi lebih mudah terpengaruh dan akan mencuba segala macam cara untuk menyembuhkan anak-anak, tetapi tahukah anda wabak HFMD ini adalah virus dan tidak boleh disembuhkan dengan apa jenis ubat sekali pun.

Menurut perkongsian Dr. Izzar Anwari dalam Instagram miliknya, tiada ubat yang dapat menyembuhkan HFMD kerana ia berpunca dari virus, maka antibiotik juga tidak akan membantu.

Selain itu, penyakit ini juga biasanya akan sembuh sendiri dalam masa 7-10 hari, ubat daripada doktor pula bertujuan untuk mengurangkan gejala dan bukan untuk menyembuhkan.

  • ️Memberi anak makanan senang telan yang sejuk seperti aiskrim, yogurt, smoothies untuk membantu gejala sakit tekak.
  • ️Elakkan minuman berasid/masam seperti jus buah, air bergas etc yang akan menyakitkan lagi sakit tekak
  • Elakkan makanan pedas atau masin

Untuk ruam kulit yang gatal, boleh dapatkan lotion anti-gatal seperti calamine lotion

Selain memberikan tips mengenai perkara yang ibu bapa boleh lakukan jika anak dijangkiti HFMD, Dr. Izzar juga berkongsi cara untuk mencegah wabak ini;

  • Menjaga kebersihan diri. Selalu cuci tangan
  • ️Ibu bapa dapatkan rawatan segera untuk anak. Jangan bawa ke tempat jagaan anak pula kalau dah tau anak demam atau ada ruam/lepuh . Kang anak orang lain dijangkiti
  • Elakkan anak dari berkongsi barangan (cawan, mainan) dengan anak lain jika dia pergi ke pusat jagaan.
  • Pusat jagaan kanak2 buat pembersihan pembersihan premis dan saring anak-anak yang masuk ke premis setiap hari.

Dr. Izzar juga berpesan kepada semua agar tidak terlalu cepat percaya dengan produk-produk ‘mujarab’ yang dikatakan boleh merawat HFMD

Leave a Reply

%d bloggers like this: