MEDIA PANAS

Mcdonald’s Malaysia Salur Bantuan Kepada Israel?

McDonald's Malaysia baru-baru ini sekali lagi menerima impak besar di mana tular pesanan di Media Sosial berkenaan kempen boikot jenama ini kerana dikatakan menyokong aktiviti penindasan warga Palestine di Israel. Hal ini ditolak sama sekali oleh pihak pengurusan dan menyifatkan perkara itu sebagai pembohongan terang-terangan dan fitnah.

Pengarah Urusan dan rakan operasi tempatannya, Azmir Jaafar menjelaskan bahawa McDonald's Malaysia (Gerbang Alaf Restaurants Sdn Bhd) telah diambil alih sepenuhnya oleh Reza Group Arab Saudi dengan rakan niaga tempatan sejak 2017, di mana ekuiti syarikat itu dimiliki sepenuhnya oleh umat Islam.

Beliau juga menekankan bahawa sebagai syarikat tempatan, Mcdonald's Malaysia tidak menyumbang, menyokong atau terlibat dalam konflik politik atau agama di mana-mana negara. 

"McDonald's Malaysia menyedari adanya mesej WhatsApp yang viral mengenai panggilan boikot pada jenama kami. McDonald's Malaysia ingin menjelaskan bahawa boikot itu tidak berasas dan pernyataan mengenai jenama kami yang menyalurkan bantuan kepada Israel adalah pembohongan terang-terangan dan fitnah, ”katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Azmir mengatakan bahawa pendirian syarikat mengenai isu ini telah dijelaskan secara panjang lebar pada tahun 2017, dan banyak dikongsi dengan orang ramai melalui mesej WhatsApp mereka, selain disiarkan oleh media tidak rasmi, dalam talian dan juga di blog tidak rasmi.

Beliau mengatakan bahawa pada tahun yang sama, syarikat juga telah mendapat pandangan Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan mengenai perkara itu, yang antara lain menyatakan bahawa panggilan untuk 'boikot wajib' (boikot wajib) hanya berlaku jika ia diperintahkan oleh pemimpin negara, dan memboikot tanpa fakta yang sah boleh dianggap fitnah dalam undang-undang Islam.

Azmir menambah bahawa McDonald's Malaysia telah membuat laporan polis terhadap individu dan kumpulan yang membuat tuntutan palsu itu, dan menyebarkan mesej tidak berasas di platform media sosial dan saluran lain untuk memboikot restoran McDonald's di seluruh negara.

Dia mengatakan bahawa perkara itu juga telah dimaklumkan kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia untuk tindakan selanjutnya.


Syarikat tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang dalam melindungi hak dan kepentingannya, serta kesejahteraan lebih dari 15,000 pekerja tempatannya.

"McDonald's Malaysia tidak pernah terlibat dalam agenda yang menyokong Israel. Sebenarnya, penjelasan kami mengenai isu ini diterima dengan baik oleh badan bukan kerajaan seperti Persatuan Pengguna Muslim Malaysia (PPIM), Humanitarian Care Malaysia (MyCARE), Aqsa Syarif, Pusat Kecemerlangan Palestin dan Viva Palestina Malaysia, ”katanya.

Dia mengatakan bahawa McDonald's Malaysia juga berdoa agar penindasan dan keganasan terhadap Palestin segera berakhir. - 

Sumber Di Petik Dari Bernama 

Leave a Reply

%d bloggers like this: