MEDIA PANAS

NETFLIX: Kisah Benar Penipuan Tinder “Jutawan Berlian” Simon Leviev

Siapakah Simon Leviev?? Bagaimana Beliau Berjaya Menipu Wanita Jutaan Ringgit Dari Pebagai Negara melalui Aplikasi Tinder ?? Jom tonton Filem Kisah Besar yang bakal membuka mata ramai wanita agar tidak tertipu dengan konspirasi penipuan terbaru ini..

Bertajuk The Tinder Swindler, filem berdurasi dua jam yang ditayangkan pada 2 Feb. mengisahkan peristiwa sebenar seorang penipu bersiri yang menipu anggaran 10 juta dolar daripada wanita yang diminatinya pada aplikasi temu janji popular, Tinder.

Walaupun dia menyamar dengan pelbagai nama samaran, penipu itu dikenali secara meluas sebagai Simon Leviev, yang mendakwa dia bekerja dalam perniagaan berlian berbahaya dan merupakan anak kepada jutawan oligarki berlian Israel Lev Leviev.

Dokumentari berasaskan skandal itu diceritakan melalui kisah yang mengejutkan, namun menyayat hati yang diceritakan oleh Cecilie Fjellhøy, Pernilla Sjöholm, dan Ayleen Charlotte – tiga daripada ramai wanita yang menjadi mangsa penipu Tinder

Siapakah Simon Leviev

Lahir Shimon Hayut, pelarian Israel itu melarikan diri dari negara asalnya pada 2011 untuk mengelakkan kesalahan berkaitan penipuan yang dilakukannya pada awal 20-an. Dia melarikan diri ke Finland, di mana dia dijatuhi hukuman penjara dua tahun di Finland pada 2015 selepas didakwa kerana menipu tiga wanita, seperti yang dilaporkan oleh The Times of Israel.

Dia kembali ke Israel pada 2017, tetapi sebelum dia dapat ditangkap lagi, dia melarikan diri ke Eropah untuk kali kedua secara rasmi menukar namanya kepada Simon Leviev. Di sinilah sejarah The Tinder Swindler diambil, memperincikan kisah Fjellhøy.

Di bawah identiti rekaannya, dia menggambarkan dirinya sebagai pewaris kaya yang bekerja dalam perniagaan berlian untuk LLD Diamonds, mendakwa dia adalah anak lelaki Lev Leviev, seorang mogul yang dikenali di Israel sebagai “Raja Berlian.”

Walaupun LLD Diamonds dan Lev Leviev adalah sah, Simon Leviev tidak mempunyai kaitan dengan keluarga taikun berliandan menurut The Times of Israel, ahli perniagaan itu “memfailkan aduan terhadap Hayut kepada polis kerana secara palsu menunjukkan dirinya sebagai anaknya.”

Apakah jenis jenayah Simon Leviev lakukan ?

Seperti yang diterangkan dalam dokumentari Netflix, Leviev akan menarik wanita di Tinder dengan gaya hidupnya yang mewah bekerja dalam industri berlian. Sebaik sahaja hubungan jarak jauh dijalinkan, dia akan meminta mereka beribu-ribu dolar supaya dia dapat melarikan diri daripada bahaya perniagaan itu — sepanjang dia “outstation untuk bekerja” dan hidup mewah dengan wang ringgit mangsa sebelumnya.

“Dia sangat bijak mengenainya. Dia tidak meminta wang pada kali pertama, ia lebih kepada keselamatan nama. Saya tahu ia adalah perkara yang sama,” kata Fjellhøy pada Lorraine. Dia menambah bahawa dia juga akan berkata, “Saya tidak boleh menggunakan kad saya kerana mereka akan menjejaki nama saya, jadi bolehkah saya menggunakan kad awak supaya saya boleh mengembara dengan nama Cecilie Fjellhøy?”

Adakah Simon Leviev disumbatkan ke penjara ? 

Dimanakah Simon Leviev sekarang ? 

Selepas menjalani dua tahun di penjara Finland pada 2015, Leviev menjadi orang yang dikehendaki di beberapa negara seperti Israel, Sweden, England, Jerman, Denmark dan Norway — tetapi ia tidak sehingga dia ditangkap oleh polis di Greece pada 2019 selepas menggunakan pasport palsu yang dia dihantar pulang ke Israel.

Walaupun dia menafikan semua pertuduhan terhadapnya, memberitahu Channel 12 News Israel, “Saya tidak pernah menunjukkan diri saya sebagai anak kepada sesiapa, tetapi orang ramai menggunakan khayalan mereka,” dia dijatuhi hukuman penjara 15 bulan.

Pada Disember 2019, dia disabitkan dengan penipuan, kecurian, dan pemalsuan dan dijatuhi hukuman penjara 15 bulan. Selepas lima bulan penjara, dia dibebaskan atas “kelakuan baik.”

Untuk ketahui kelicikan Simon jom kita tonton di Netflix…

Leave a Reply

%d bloggers like this: