MEDIA PANAS

Pakar Saintis China Beri Amaran Virus NeoCov Lebih Ganas

Belum habis dengan bahang virus covid – 19, omicron kini pakar saintis China memberi amaran berkenaan virus terbaru covid 19 yang dinamakan NeoCov. Virus ini dikatakan memiliki kadar jangkitan yang lebih tinggi dan selain dikatakan membawa maut lebih pantas. Berita mengerikan ini telah dilaporkan oleh agensi berita Wion News. 

Dakwaan tersebut juga diterbitkan oleh media Russia, Sputnik yang turut mendakwa varian NeoCov yang ditemui di Afrika Selatan dan didakwa mempunyai kaitan dengan Sindrom Pernafasan Virus Korona Timur Tengah (MERS-CoV).

Dikatakan berkaitan dengan virus MERS-CoV, wabak yang dibawa oleh virus ini pernah melanda negara-negara Asia Barat pada 2012 dan 2015.

Mers Cov

Sumber: BBC

Penyelidik dari China menjangkakan kadar kematian adalah satu daripada tiga kes jangkitan NeoCov akan maut selain ianya merupakan kadar yang lebih tinggi berbanding situasi Covid-19 semasa di seluruh dunia.

Menerusi analisis kajian, NeoCov yang turut ditemui dalam populasi kelawar ini cenderung seperti Sindrom pernafasan akut teruk Coronavirus 2 (SARS-CoV-2) yang menyebabkan Covid-19 pada manusia.

“Dalam kajian ini, kami secara tidak sengaja mendapati NeoCov dan PDF-2180-CoV boleh menggunakan beberapa jenis enzim penukar Angiotensin-converting enzyme 2(ACE2) daripada kelawar atau manusia untuk merebak’’

1009427 China Lockdown 1

Sumber: Zee News

Pakar-pakar telah memberi amaran mengenai risiko jangkitan selain menegaskan bahawa penyelidikan lanjut diperlukan untuk mengenal pasti tahap imunisasi yang diperlukan untuk menangani virus terbaru tersebut. Tambah mereka lagi, lebih banyak maklumat dan input turut diperlukan untuk mewujudkan laporan konkrit mengenai NeoCov.

Leave a Reply

%d bloggers like this: