MEDIA PANAS

Tahukah anda pelancong Taiwan mementingkan pakej sarapan pagi sewaktu bercuti

Sarapan pagi merupakan benda yang paling utama untuk sesetengah pelancong yang sedang bercuti. Untuk memastikan kesahihan fakta ini, Agoda telah membuat kaji selidik untuk mengetahui pelancong dari negara mana yang amat mementingkan sarapan pagi ..

Cerapan Agoda mendedahkan bahawa sejak dua bulan lalu pengembara dari Taiwan adalah yang paling mungkin menempah penginapan dengan sarapan pagi. Hampir separuh (46%) pengembara dari Taiwan memilih untuk memasukkan sarapan pagi, diikuti rapat oleh pelancong Vietnam (43%) dan pengembara India (42%). Di sisi lain, kami mendapati Korea Selatan (29%), Jepun (27%), dan Malaysia (23%), masing-masing berada di kedudukan 8, 9, dan 10 pada jadual populariti keperluan sarapan pagi.

Apabila membandingkan perjalanan domestik dengan perjalanan luar negara, Agoda mendapati pengembara yang melakukan perjalanan antarabangsa lebih cenderung untuk memilih keselesaan dan ketenangan fikiran. 37% pengembara antarabangsa memilih pilihan 'termasuk sarapan' di Agoda, berbanding 31% daripada mereka yang tinggal di dalam sempadan negara.

“Terdapat banyak faktor untuk menentukan populariti termasuk sarapan pagi semasa menempah penginapan anda” kata Enric Casals, Naib Presiden Serantau Asia Tenggara dan Oceania di Agoda. “Ia selalunya fleksibiliti untuk membuat keputusan saat akhir bergantung pada rancangan anda semasa perjalanan, tetapi perlu diperhatikan bahawa jika anda merancang untuk memulakan hari dengan hidangan, selalunya paling menjimatkan untuk memasukkannya semasa tempahan.

Dan di Agoda, sesiapa sahaja yang mencapai status VIP Platinum secara automatik layak menerima sarapan percuma percuma di banyak penginapan. Dengan cara itu, satu-satunya selera yang tinggal ialah selera untuk mengembara.”
Melihat destinasi tertentu, data Agoda mendedahkan bahawa sarapan dipilih lebih kerap untuk perjalanan ke Vietnam, diikuti oleh Taiwan (#2) dan Filipina (#3). Nampaknya kurang selera untuk bufet sarapan pagi di Jepun (#7), Malaysia (#8) dan Singapura (#9), tetapi ia paling kurang popular di Korea Selatan (#10), di mana hanya 1 dalam 10 pengembara termasuk hidangan pagi dalam tempahan hotel mereka.

Bagi mereka yang tidak mahu ketinggalan menikmati sarapan pagi, terdapat penapis 'Termasuk Sarapan' di Agoda.com dan dalam apl Agoda, untuk mencari tawaran terbaik dengan pantas yang bukan sahaja memberikan tidur malam yang lena, tetapi juga cara terbaik untuk bangun.

Leave a Reply

%d bloggers like this: