MEDIA PANAS

“Night, Mother” bangkit emosi pengidap epilepsi dalam teater

Pihak produksi dengan nama PH7 bakal menerbitkan sebuah teater bertajuk, “Night, Mother, karya oleh Marsha Norman.  Teater ini akan dipentaskan di sebuah venue teater baru, PJPac di One Utama mulai 6 hingga 16 Januari 2022 dan dibintangi oleh Sukania Venugopal dan Anitha Ab Hamid.

Teater yang bakal berlangsung tersebut memaparkan skenario perihal kisah dalam satu petang di ruang tamu/dapur rumah terpencil yang dikongsi oleh Jessie dan ibunya yang sudah tua bernama Thelma. Jessie, seorang pengidap epilepsi yang menganggur dan mengalami masalah perkahwinan yang gagal serta mempunyai seorang anak lelaki yang sangat bermasalah. Dia telah mengatur rumah itu dengan teliti dan membuat persiapan terperinci untuk hari-hari mendatang sambil menerangkan perubahan kepada Thelma, yang tidak serta-merta menyedari sesuatu yang luar biasa terhadap kelakuan anaknya. Akhirnya Jessie bertanya di mana pistol arwah bapanya disimpan; Thelma memberitahunya. Hanya selepas Jessie mengambil pistol, Thelma mempersoalkan tingkah laku aneh Jessie.

Teater ‘Night, Mother menandakan penampilan sulung Pat Gui sebagai pengarah selepas berada dalam industri teater selama 30 tahun dan pakar dalam pengurusan pentas produksi. Selepas bertahun-tahun, Pat Gui merasakan sudah tiba masanya untuk menukar angin seketika dan melihat bagaimana rasanya berada di kerusi pengarah. Mengapa naskhah ini dipilih untuk teater kali ini? Ia adalah kerana karya yang sangat kuat yang dan berpusat pada dua watak dalam karya tersebut. Tumpuan diberikan khususnya kepada 2 karakter wanita ini dan bukannya pada kesan khas, set mewah mahu pun busana. Ia akan menjadi perjalanan roller coaster yang penuh emosi. Ia kembali kepada asas membuat teater. Walaupun drama ini menyentuh isu kesihatan mental, namun it bukanlah subjek utama yang ditonjolkan dalam teater yang akan berlangsung selama 11 hari ini.

Pelakon Sukania Venugopal telah bekerja di Malaysia dan Singapura untuk projek teater, TV dan filem, termasuk Talentime bersama Allahyarham Yasmin Ahmad. Beliau membuat persembahan dan menjadi pengarah bersama drama tarian dengan The Temple of Fine Arts, bekerja dalam teater dan muzikal kanak-kanak, dan merupakan penghibur perintis dengan The Instant Cafe Theatre. Pada 2019, Sukania menjadi sebahagian daripada produksi penerbitan teater Australia, Counting and Cracking di Sydney dan Festival Seni Adelaide Beliau memenangi Best Supporting Role melalui lakonannnya dalam naskhah Ghost Writer oleh The Necessary Stage di The Straits Times Life Theater Awards, dan Best Supporting Role  untuk Language Archieve dalam Anugerah Boh-Cameronian.

Anitha Abd Hamid pula mempunyai pengalaman dalam radio, televisyen, filem pendek dan indipenden dan sudah tentu dalam bidang teater. Beliau terlibat dalam produksi teater seperti ‘Scorpion Orchid’, ‘The Killing of Sister George’, ‘Ang Tau Mui’, ‘When They Dance 3’, ‘Silence, Please’, ‘Cinta Sang Arnab’, ‘Project Watermelon’ , ‘Love Journey’, ‘Bare Becket’ dan ‘The Language Archive.

Tiket untuk teater itu kini dijual di http://www.onetix.com.my pada harga RM95 (tidak termasuk yuran tiket). Tiket early bird dijual pada harga RM85 (tidak termasuk yuran tiket) dan telah berakhir pada 30 November 2021.

Leave a Reply

%d bloggers like this: